معرفی آزمایشگاه کنترل و ارزیابی مکمل های تغذیه ای، فرآورده های طبیعی، سنتی و عملگرا
این آزمایشگاه به عنوان یکی از زیر مجموعه‌های آزمایشگاه‌های مرجع کنترل سازمان غذا و دارو از سال 1384همزمان با افزایش سهم تولید و واردات فرآورده‌های طبیعی، گیاهی و سنتی و با هدف افزایش دستیابی مردم به فرآورده‌های سلامت و ایمن،  شروع به فعالیت نمود و هم اکنون  تحت عنوان آزمایشگاه کنترل و ارزیابی مکمل های تغذیه ای، فرآورده های طبیعی، سنتی و عملگرا انجام وظیفه می‌نماید.
تخصص پرسنل
دکترای تخصصی (Ph.D.): فارماسیوتیکس، داروسازی سنتی
دکترای عمومی داروسازی (Pharm D.)
 كارشناسي ارشد (MS): تغذیه
 
دامنه عملکرد اصلی
نمونه‌های ورودی به آزمایشگاه عبارتند از: فرآورده‌های طبیعی، داروهای سنتی، فرآورده‌های شیر خشک، غذای کودک، فرآورده‌های متابولیک، فرآورده‌های پروبیوتیک، مکمل های غذایی، مکمل های بدنسازی.
به جز فعالیت‌های آزمایشگاهی مربوط به نمونه‌های ورودی این آزمایشگاه در سایر زمینه‌ها نیز به فعالیت می‌پردازد. از جمله این فعالیت‌ها عبارتند از:
  • مطالعه روش‌هاي استخراج، خالص‌سازي فرآورده ها
  • شناسايي و تعیین مقدار مواد مؤثره  بر پايه مستندات طب سنتي و فارماکوپه‌های معتبر
  • بررسی آزمون‌های توليد و بسته‌بندي انواع گياهان دارويي، عصاره‌ها، روغن‌ها و... جهت عرضه به بازارهاي سنتي و صنعتي
  • ارتقا کیفیت و ایمنی فرآورده‌ها  از طریق تدوین، اصلاح و بازنگری ضوابط و دستورالعمل ها جهت بررسی و ارزیابی محصولات
  • انجام آزمون‌های مربوط به فرآورده‌های مشکوک به  قاچاق و تقلبی، ارسالی از مراجع ذیصلاح
  • انجام آزمون‌های مربوط به پایش فرآورده هاي طبيعي، سنتي و مكمل‌هاي تغذیه‌اي در سطح عرضه PMQC))
  • تهيه و تدوين فرم‌ها، دستورالعمل‌ها و روش‌های استاندارد کاری(SOP)‌های لازم برای آزمون محصولات شركت‌های توليد كننده فرآورده‌های گياهي، نحوه انجام آزمایش‌ها، تهیه گزارش و  تدوین مدارک مرتبط با کنترل کیفیت
  • تدوين و بازنگری روش‌هاي كاری استاندارد (SOP)  برای انجام آزمون‌های كنترل کیفیت فرآورده‌های طبیعی و مکمل‌های گياهي
  • برگزاری دوره های کارآموزی و آموزشی به همکاران شاغل در صنعت، دانشجویان، کارآموزان وکارشناسان شاغل درصنایع و حوزه‌های مرتبط
  • بازرسیGLP ازآزمایشگاه‌های کنترل شرکت‌های تولیدی جهت ارتقاء سطح کیفی آزمایشگاه‌ها
  • همكاري در انجام پروژه‌هاي تحقيقاتي داخل سازمانی یا همکاری با دانشگاه‌ها و ساير مراكز علمي
  • طراحی فرآیند‌ها و روش‌های اجرایی برای کنترل محصولات به دست آمده از طبیعت شامل اجزای گیاهی، جانوری و یا معدنی به منظور شناسایی و یا تصدیق ماهیت، جنس ، گونه و منبع فرآورده
  •  کنترل آلودگی اعم از شیمیایی مانند باقی مانده سموم دفع آفات نباتی، باقیمانده فلزات سنگین، نگهدارنده‌ها، آفلاتوکسین‌ها و کنترل آلودگی‌های متقاطع (Cross Contamination)
تجهیزات و دستگاه‌ها
  • HPLC
  • GC
  • TLC
  • اسپکتروفتومتری
زمینه‌های آنالیز
زمینه های آنالیز عمومی
  • آزمون‌های ارزیابی عمومی اشکال دارویی مختلف (ویسکوزیته، بررسی‌های ارگانولپتیک  و pH)
  • آزمون‌های عمومی ارزیابی اشکال دارویی جامد (تست انحلال، تست فروپاشی، فرسایش و سختی)
  • آزمون‌های عمومی ارزیابی روغن‌ها (ارزش اسیدی، ارزش پراکسید، اندیس ید و اندیس صابونی شدن)
زمینه های آنالیز تخصصی
  • شناسایی و تعیین مقدار ویتامین ها و مواد معدنی(تیتراسیون، جذب اتمی، اسپکتروفتومتری و HPLC)
  • شناسایی  و تعیین مقدار مواد موثره گیاهی (GC، اسپکتروفتومتری، HPLC   و TLC)
  • تعیین مقدار پروتئین تام (کجلدال)
  • تعیین مقدار اسید‌های آمینه (HPLC)
  • تعیین پروفایل اسیدهای چرب (GC)